30 Kasım 2016 Çarşamba

Westworld Bölüm 9: Meraklılara Cevaplar


Geçen hafta bölüm 8'de ne oluyor sorusuna cevap aramıştım. Bir yandan da dizinin bir çeşit düşüşe geçtiğinden endişe ettiğimi ifade etmiştim. Yine de Westworld'un kredisi kolay kolay tükenmez diye düşünüyordum. Ama ne olduysa oldu, dizi o temel heyecan duygusundan bir miktar kaybetti ve benim için tekrar o duyguyu yakalamak zor olacak gibi görünüyor.

Bölüm 9 görebildiğim kadarıyla Westworld hayranlarını oldukça tatmin etmiş görünüyor. Ben şahsen zevkle izledim, ama kesinlikle tatmin olmuş değilim. Öncelikle Westworld'un Lost gibi tamamen bir takım gizemli ve akıl almaz olayların çözülmesi üzerine kurulu olmasını reddediyorum. Tabi gizem hissi izleyiciyi uzun bir süre sürüklüyor. Beklentimizi sürekli aşan ve şaşırtan karakterler merak duygusunu arttırıyor. Ama sonuçta Westworld bundan daha fazlasını vadediyordu. Ya da ben diziyi en başından oldukça yanlış anladım.

Bu bölümde açıklanan iki temel şey, zaten herkesin olmasını beklediği teorileri doğruluyor. Bernard, Arnold'ın anılarından yaratılmış bir host. Siyahlı adam da William'ın yaşlılığı. Evet, bunlar büyük gelişmeler ama zaten bunları beklemiyor muyduk? Eğer Westworld'ü potansiyelinin altında bir "gizem" dizisi olarak değerlendiriyorsak bile, bizim ortaya attığımız teorileri doğruluyor olmasında nasıl bir zevk gizli? Kendi tahminlerimizin gerçek olması ile tatmin olmamız mı gerekiyor? Lost bittiğinde herkes ortaya attığı tonla soruya cevap vermemiş olmasının öfkesini kusmuştu. Westworld bu gizemli ve twist'li tonunu sürdürürse, sonu pekala öyle olabilir. Elbette soruları cevaplama konusunda Lost'tan katlarca daha başarılı, ama sonuçta izleyicinin aklını soru işaretleriyle doldurup sonra en popüler teori ile onaylamak daha basit dizilerin yapacağı bir şey.

Daha önce de söylemiştim, bölüm 4 ve 5 çok daha iyisi olabileceğini göstermişti. Ortaya sorular atmak ve sonra onları cevaplamak bir yana, bütün bu düzende daha felsefi bir şeyler olabileceğini hissettirmişti. Host'ların nasıl da insan olduğu ama bir yandan nasıl da insanlık dışı bir muameleye maruz kaldıklarını çok derin bir şekilde işlemeye başlamıştı. Bu acı verici hikaye, daha da açıklaması zor olayların ortaya çıkması ile sürükleyici oluyordu. Lost'tan ziyade bir David Lynch filmi tadı bile vermeye başlamıştı. Ki bu bir diziye yapılabilecek en büyük iltifat. (Twin Peaks, gel artık!) Bölüm 9 itibariyle dizinin hafiften kabak tadı verdiğini söylesem, bilmiyorum çok küfür yer miyim? Karakterlerin kasıntı ve felsefik konuşmalar yapması, herkesin sürekli birbirinin arkasından iş çevirmesi, kelimelere sembolik anlamlar yüklemek ve bunun üzerinden edebiyat yapmak falan gerçekten fazla "Nolan işi" olmaya başladı. Kusura bakma Jonathan ama bu projeye sonlara doğru yeterince kendini vermediğini düşünmeye başladım. Olay kurgusunu en başından kurguladıysan bile, ayrıntılarda ve diyaloglarda eski başarıyı gösteremiyorsun. (Elbette senaryo çoktan yazıldı ve dizi çoktan çekildi ama yine de konuşuyorum.)

Bu bölüm bize başka ne verdi? Ford'un kendi kopyasını da yapması ile ilgili paranoid düşünceler. Maeve'in beklediğimiz robot isyanını nasıl adım adım ilerlettiği. Dolores'in Westworld tarihinde kritik bir rolü olduğu ve Arnold'ın canını aldığı. Labirentin de aslında bildiğimiz Arnold'ın odasına çıkan basit bir koridor olduğu. Elbette Ford karakteri eskiden daha kendini çözmüş, erdemli bir karakter iken şu aralar oldukça cool bir pisliğe dönüşmüş durumda. Bu kadar kötü adamlık bana yaramadı. Ben Ford'u tanrıcılık oynayan bir otistik olarak değil, gerçekten insanın doğasını çözmeye çalışan bir filozof gibi hayal etmiştim. Ama kendi söylediği gibi, insan doğasına asla güven olmuyor. Bernard ve Maeve gibi o da bir hayalkırıklığı olmaya başladı.

Sezon finali ile ilgili çok büyük beklentilerim ya da heyecanım yok. Bu belki daha iyidir çünkü finale sakladıkları oldukça ters köşe sürprizler olabilmesi de mümkün Olursa ne güzel, diziye daha da ısınırım. Aşağıda videosunu göreceğiniz bir dakikalık promoya bakıldığında ise çok büyük bir olay yok, beklediğimiz olayların gerçekleştiğini göreceğiz gibi. Elbette şu aralar en heyecanla beklediğim dizi bölümü olacak, ama Game Of Thrones kıyaslamalarını bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Öbürünün 2 yıl sonraki bölümlerini iple çekiyorum çünkü.


9 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. bence de çıtası en yüksek dizilerden biri. şu an haftalık takip ettiğim başka bir dizi de yok. genel olarak bu diziyi beğeniyorum zaten. ben burada hayalkırıklığımı ifade ediyorum ama siz nedense öfkelenmişsiniz. sevdiğiniz bir esere saldırıldığını düşünmüşsünüz. ki beğenmedim deyip bok atmadım, nerelerini beğenmediğimi ayrıntılı bir şekilde yazdım. dizinin ilk baştaki heyecanını kaybettiğini, felsefi tonunu kaybedip soru cevaplama moduna geçtiğini ve bunun da beni üzdüğünü belirtmiştim. ama siz kalkıp buradan ford kadar bile tanımadığınız benim hakkımda karakter tahlili yapmaya çalışmışsınız. (bu bölümü beğenmeyen insanların kendo egosuna saplanmış, yanlış yolda insanlar olduğu gibi garip bir şeyler tasarlamışsınız.) ama siz de bu yazıyı beğenmek zorunda değilsiniz tabi. sadece öfke ile çıkışmak yerine yazdığım yerlere neden katılmadığınızı belirtseniz daha aydınlatıcı olurdu. küfür yemem derken gerçekten kalkıp birinin şu yazı yüzünden bana küfretmekle uğraşacağını düşünmemiştim, mecazi anlamda kullanmıştım. neyse biraz rahatladıysanız ne mutlu size.

    YanıtlaSil
  3. 7. bolum terk bir izleyici olarak ikidir bununla ilgili yazmandan dolayi meraklanmaya basladim acaba dizi sonradan yoluna mi giriyor diye ama goz attigim kadariyla sen de ayni hissiyattasin (: ben basindan beri 'iste simdi boka soracak' havasiyla seyrediyorum acikcasi. izle izle doyamayacagin aktorlerlerin, cok da merak uyandirmayan ve yer yer bayan iliskileri lost 4. sezon ve sonrasindaki havaya sokuyor beni. bunda sanirim su anda sadece 2 diziyi guncel olarak takip etmemin ve digerinin rectify gibi minimalist bir basyapit olmasinin etkisi var. rectify'dan sonra westworld'u izleyince "iste bunlar hep seks" kafasinda oluyorsun (:

    artik networkten 22 bolumluk kaliteli diziler de cikmadigi icin bu aylar resmen olu sezon oldu. bir tek netflix en durgun zamanlari kurtariyor (kalp *the crown&black mirror*). bu dizi yoklugunda ben de son 3 bolumu bitiririm heralde. ancak finalde de 2. sezon icin heyecan olusturamazlarsa benim icin bir prison break, heroes dosyasi gibi ilk sezonda kapanacak westworld. ayrica george r r martin yardima kossa bile game of thrones'la anilmasi coook cok uzak bir ihtimal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam olarak aynı şeyleri düşünüyormuşuz ama fanboylar bana nefret yağdırmaya başladı :) ben de kasılmaya başladım yani, dizi su gibi akıp giderken resmen zorlamaya başladı. ben 2. sezona devam ederim herhalde çok kötü bir final olmadıkça ama çok sürükleyici gelişmeler beklemiyorum. bence tek sezon olarak kalması gereken bir projeydi.

      bana da izleyecek dizi lazım. true detective'in ilk sezonunu yeni bitirdim ve hastası oldum. o kıvamda bir şeyler lazım.

      Sil
  4. o kivamda dizi bulursan haber ver (: seyretmediysen top of the lake'i deneyebilirsin, yakinda 2. sezonu da gelecekmis hem.

    westworld fanlarinin person of interest ve fringe tabanindan oldugunu dusunuyorum ki ikisini de izlememistim. losttan sonra boyle kitle ceken ve kendini cok zeki zanneden dizilere nedense csi muamelesi yapiyorum (: seri takip etmek gerekmiyormus gibi geliyor. bu onlardan bi kit ustte gibiydi ama o sekilde mi devam edecek gorecegiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jane champion dizi çekince! top of the lake i izleyeceğim kesin.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Valla arkadaşlar bukadar stress yapmanıza gerek yok dizi muhteşem değil ama gayet iyi bir dizi. Şu aralar çok fazla kaliteli dizi çıkmıyor zaten piyasaya bence bunu bulduğunuza şükredin.

    Dizinin Türkçe dublajını bulamayanlar içinde bir link vereyim kaçayım küfür yemeden :)


    Westworld 1. sezon Türkçe dublaj


    YanıtlaSil
  7. Merhaba arkadaşlar dizinin 2. sezonu çıktı tüm bölümler aşağıdaki linkte.
    Şimidlik sadece altyazılısı var ama tr dublajda çıkar heralde yakında

    Westworld 2.sezon Tüm bölümler:

    Westworld 2.sezon izle

    YanıtlaSil