6 Ekim 2016 Perşembe

Beyonce'den "Sorry" ve Becky'nin Gizemi

Hala bilmeyen varsa, Beyonce bu yılın en beklenmedik albümlerinden birine imza attı. "Lemonade" adını verdiği görsel albüm, birbirinden renkli şarkılarla dolu. Jack White, James Blake, The Weeknd, Kendrick Lamar gibi isimlerle iş birliği yaptığı şarkılar ve ucuca ekleyince şahane bir sanat filmine dönüşen klipleriyle gerçekten yılın pop olayı olduğunu düşünüyorum. "Freedom", "Formation" veya "Hold Up" gibi şahane pop şarkılar mevcut olsa, bir şarkı diğerlerinin arasından sıyrılıp benim bu yılki en sevdiğim şarkılardan biri oldu: "Sorry".

"Sorry" single olarak da piyasaya çıkalı oldukça zaman oldu. Siyah beyaz videosu, Serena Williams'ın kaslı poposunu salladığı, bir sürü siyah amerikalı kadının yerel kıyafetlerle dansettiği ve Beyonce'nin bir tahtta oturup şarkısını söylediği görüntülere sahip. Diğer videolar gibi bu da bir kelime ile açılıyor: "Apathy" Şarkı gerçekten de bu kavramın ruh bulmuş hali gibi. Ama öyle bir lirik var ki, şarkının son mısrasını oluşturuyor ve albümün en çok konuşulan, tartışılan mevzusu haline geldi: "He better call Becky with the good hair."



Beyonce ve Jay Z aynı zamanda Angelina Jolie-Brad Pitt'le kıyaslanabilecek düzeyde meşhur ve uzun bir ilişkiye sahip. Hal böyle olunca, Amerika'nın en meşhur 2 starının evliliğinin iç yüzünde yaşananları, Beyonce'nin bakış açısı ile anlatan bir şarkının olay yaratmaması mümkün değildi. "Sorry" daha ilk mısralarındaki "Sorry, I ain't sorry" ile insanı ikileme sokuyor, "Today i regret the night i put that ring on" mısrası ile "Sanırsam boşanıyorlar" düşüncesine neden oluyordu. "I ain't fucking with nobody" ile kendisinin hala sadakatli olduğundan dem vuruyordu. Ama şarkının bundan öte bir yanı olduğunu da düşünüyorum ve sanırım bu Becky'nin kim olduğunda ve videoda gizli.

Öncelikle Becky'nin kim olduğu ile ilgili teorilerle başlayalım. İnternette bolca tartışılan mevzulardan biri "Lemonade" piyasaya çıkar çıkmaz instragram hesabında "Good hair, don't care" diyerek nodramaqueen hashtagini bastıran tasarımcı Rachel Roy'un direk üzerine alınmış olması. Sonrasında Beyonce hayranlarının limonlu saldırına uğrayan Roy'un bu kadar hedef olmasının bir sebebi de Beyonce'tan daha çok sevdiğim kardeşi Solange'ın Jay-Z'ye asansörde saldırması vakasından sonra Rachel Roy'a giriştiğine dair haberlerin piyasaya düşmesi olmuştu. Jay Z'nin Beyonce'yi aldattığı kadının Rachel Roy olduğuna dair dedikodu kazanı kaynıyordu. (Şebnem Ferah'ın "Girdiğin küçük kaygan deliği..." vakasını andıran bir yanı var.) ( Ayrıca Solange'ın ablasını koruma güdüsünü saygı ile karşılıyorum.) (Bu kısım tamamen dedikodu ve gerçek olmayabilir, bunu da hatırlatmalıyım.)

Nitekim Beyonce bu albümde bir aldatılma sonrası, kendini onarım ve yas sürecine yer veriyor. Bunu Demet Akalın veya Hande Yener tarzı, "oh olsun" atmosferine getirmiyor asla. "Sorry" bir anlamda çok net bir şekilde öfkesini kusan bir şarkı ve Jay Z'yi itin götüne sokuyor demek doğru olabilir. Ama "Becky with the good hair" bu kadar basit bir mısra da değil.

Becky son 20 yıldır pek çok rapçi tarafından beyaz kadınlar için kullanılan bir nick haline gelmiş durumda. Bu furyayı başlatan ise Sir Mix A Lot'ın "Baby Got Back" klibindeki siyah kadını parmakla gösteren beyaz kadının isminin Becky olması oldu. Klip poposu güzel diye siyah bir kadını aşağılayan ve fahişeye benzeten sarışın bir stereotip ile açılıyor. Siyah kadın-beyaz kadın arasındaki ayrımın ise altını çiziyordu. Sonrasında pek çok rapçi bu "aptal beyaz kadını" Becky ismi ile anar oldular. (Becky geçen hiphop şarkılarını ve bu esrarı aydınlatan videolardan birini ise şurada bulabilirsiniz.) Beyonce bu ufak ayrıntıyı "güzel saç" ile birleştirerek aldatılan siyah kadının, beyaz kadını eleştirmesinin ötesine geçerek, bunu genelleştirmeyi başarıyor. Siyah kadınların afro saçlarının tarih boyunca "düzleştirilmeye" çalışılması konusunu de ele almış oluyor. Siyah kadının, günümüz batı toplumlarının güzellik normlarına uydurulmaya çalışılması zaten Afro saç stilinin politik bir duruş haline gelmesine neden olmuştu. Beyonce'de kendi kızının saçlarının doğal hali ile kalması konusundaki fikrini dile getirmişti.


Albümün temel konularından birinin, hele de Freedom ve Formation gibi iki şarkıda daha ön planda olmak üzere, "siyah olmanın dayanılmaz ağırlığı" olduğu düşünülünce, Beyonce'nin sadece aldatılmak değil, beyaz bir kadın ile aldatılmak konusunda net düşünceleri olduğu görülüyor. Klipte Serena Williams gibi güçlü bir siyah kadınla birlikte karşımıza çıkması, klipte ona eşlik siyah yerli kıyafetleri ve makyajları olan kadınların dansetmesi ve "Apathy" kelimesi tam olarak da bunlara işaret ediyor. Apati bilmeyenler için, duygusuzluk demektir, yani duygu uyandırması gereken bir olay karşısında herhangi bir şey hissedememeye karışık gelir. Beyonce bu şarkıda tam olarak da bunu yaşadığını iddia ediyor. ("Umrumda değilsin, ben club'a gidiyorum.") Ama şarkının sonuna gizli Becky ile birlikte aslında bombayı da iyice bırakıyor.

Şarkıyı dinlerken Jay-Z ile ilişkilerinin sonuna geldiklerini düşünenler elbette ki yanıldı, Beyonce çok takip ettiğim ya da hayranı olduğum bir isim değil. Ama belli ki ilişkisine devam etme kararı aldı ve bu konuda da onu eleştirmek mümkün değil. Bu albüm başlı başına Jay Z'nin kariyerinde önemli bir yer edinecek ve medyadaki konumunu sarsmayı başaracak gibi görünüyor. Beyonce "I ain't sorry" derken de sanki bunu kastediyor. "Senden intikam alıyorum, ilişkimizin ayrıntılarını bu albüme döküyorum ama üzgün değilim. Çünkü sen bunu hakettin."

Neyse, yazı şimdiden olması gerekenden uzun hale geldi ama yıl sonu listemde kendisine kesinlikle yer edinecek olan bu pop şaheseri şarkı hakkında birkaç satır kaleme almak istiyordum zaten. "Formation"'ın sözlerinde yaptığı mükemmel gönderme oyunlarını bu şarkıda da sürdürüyor ve neredeyse kişisel bir yastan politik bir duruş çıkarmayı başarıyor. Tebrikler Beyonce, kesinlikle başarıya ulaştın. (Ve biliyoruz, aslında üzgünsün.)

Kaynaklar:
http://genius.com/9046449
https://www.youtube.com/watch?v=55bhGy0ongI
http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/who-is-becky-in-beyonces-lemonade-see-all-the-theories-w204397

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder